Een gietvloer in de badkamer ziet er mooi en strak uit. Geen naden en voegen waar vuil in blijft zitten en die moeilijk schoon te maken zijn. Hierdoor is een gietvloer ook hygiënisch, iets wat wel fijn is in de badkamer. Je loopt daar op blote voeten dus hygiëne is belangrijk.
Helaas heeft een gietvloer in de badkamer ook nadelen. We noemen er zeven en geven daarna een korte toelichting bij elk nadeel:
Een groot nadeel van een gietvloer is de kans op scheurvorming. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De voornaamste zijn temperatuurschommelingen, onjuiste installatie, problemen met de ondervloer of een ongelijke ondervloer, te snelle droging of beweging in de ondervloer. Naast dat een scheur in de vloer niet mooi is om te zien, is het ook een praktisch probleem. In een scheur kan zich vocht verzamelen dat naar de laag of lagen onder de gietvloer doortrekt. In geval van een houten ondervloer kan deze gaan rotten. Is de ondervloer cementgebonden, dan kan deze verzwakken of uitzetten.
Scheurvorming bij gietvloer
Een badkamer is een vochtige en warmte ruimte. Dit is de ideale omgeving voor schimmels om te groeien. Als er vocht in kleine naden of kieren komt, ontstaat de perfecte broeiplaats voor schimmels. Vaak zitten ze op een plaats die niet direct zichtbaar is. Pas als de schimmelplekken groter worden en lelijke vlekken in de vloer vormen, merk je ze pas op. Schimmels zorgen niet alleen voor aantasting van de vloer, maar zijn ook niet hygiënisch en slecht voor de gezondheid.
Het weer is een specifieke schimmel die ook wordt aangeduid als weerplekken of weervlekken. Het zijn donkere stipjes die je niet weg kunt wrijven. Door de inwerking van vocht en weinig tot geen ventilatie kan deze schimmel zich ontwikkelen. Het is hetzelfde effect als wanneer je vochtige kleding in een afgesloten plastic zak laat zitten. In de kleding ontstaan dan zwarte plekjes of stipjes. Helaas is het vrij lastig om deze weerplekken te verwijderen.
De afwezigheid van voegen en kieren zorgt voor een mooie gladde vloer. Dit heeft alleen ook als nadeel dat de vloer weinig grip geeft. Zeker als de vloer nat is, wat niet ongewoon is in een badkamer, kan het risico van uitglijden ontstaan.
Een gietvloer is van zichzelf al glad en vlak maar in combinatie met water is het risico van uitglijden aanzienlijk. Zeker in een badkamer waar je met natte voeten uit het bad of de douche stapt. Het risico is te verkleinen door op een handdoek of badmat te stappen. Zeker met jonge kinderen en voor ouderen is het risico op uitglijden aanzienlijk. De kans op letsel is groot, door de beperkte ruimte in een badkamer en de vele obstakels als een wastafel en toilet.
Zeep en schoonmaakmiddelen kunnen de afwerking van de vloer aantasten. De vloer kan hierdoor dof worden, verkleuren of vlekken geven. Ook kan een gladde of glanzende laag op de vloer achterblijven die plakkerig en vies aanvoelt. Let dus goed op bij het gebruik van schoonmaakmiddelen en zorg dat deze niet agressief zijn.
Een gietvloer is ondanks de waterdichte eigenschappen, niet helemaal vochtbestendig. Bij normaal gebruik in bijvoorbeeld een woonkamer, is dit geen probleem. In een badkamer waar het vaak vochtig is en er water op de vloer blijft staan, kan dit op termijn problemen opleveren. De randen langs de muur, het bad, de douchebak en de wastafel als deze met een poot op de grond staat, zijn plaatsen waarlangs makkelijk vocht kan lekken. Zeker als kitranden niet meer goed aansluiten en eigenlijk vervangen moeten worden. Als hier water doorheen lekt, kan de gietvloer loskomen van de onderliggende lagen of van de ondergrond. Ook kan schimmelvorming optreden. De problemen kunnen zo ernstig worden, dat de vloer moet worden vervangen.
Een gietvloer in de badkamer is dus een minder goed keuze, ondanks de mooie, strakke moderne uitstraling. Wilt je toch graag een gietvloer in de badkamer, dan is een epoxy of PU-vloer een betere keuze. Een epoxy gietvloer is erg krasvast, chemisch bestendig en een mooie glans. Een PU-vloer heeft een natuurlijker uitstraling en is erg comfortabel om op te lopen. Daarnaast is een PU-vloer budgetvriendelijker dan een epoxyvloer.
Meer informatie
Wilt je graag meer weten over de mogelijkheden van een gietvloer in je woning? Neem dan contact op met Woodstock Vloeren. Bel 06-27379838 voor het maken van een afspraak of voor een bezoek aan de showroom. E-mailen kan ook. Stuur dan een bericht naar info@woodstock-vloeren.nl en je ontvangt zo snel mogelijk een reactie.