Een gietvloer is een mooie en praktische vloer die ook nog eens naadloos is. Hoewel een gietvloer diverse voordelen heeft, heeft een gietvloer ook enkele nadelen. We noemen er negen:
Een gietvloer kan onder invloed van zonlicht, kunstmatig licht en uv-straling verkleuren of vergelen. Hoe lichter de vloer, hoe groter de kans dat de vloer daadwerkelijk verkleurd. Daarnaast is de gebruikte harder bepalend voor het wel of niet verkleuren van de vloer. Een gietvloer waarbij een alifatische harder is gebruikt, verkleurd niet. Is een aromatische harder gebruikt, dan is de kans op verkleuring wel aanwezig. Daarnaast is een gietvloer met alifatische harder wel duurder.
Een gietvloer is gevoelig voor krassen door zand, schuivende stoelen, huisdieren enzovoort. Bij een cementgebonden of betonlook gietvloer, vallen krassen minder op door het gemêleerde uiterlijk van de vloer. Bij een gietvloer uit één kleur vallen krassen meer op. Wil je een echt harde vloe, dan kun je het beste kiezen voor een betonvloer.
Na een aantal jaren kunnen op de plaatsen die intensief belopen of gebruikt worden ook loopsporen of slijtagesporen optreden. Denk hierbij aan verkeersruimtes en de keuken. Ook op plaatsen waar veel geschoven wordt over de vloer, bijvoorbeeld bij de eettafel, kunnen slijtagesporen in de vorm van krassen en kale plekken ontstaan. De bovenste laklaag raakt dan beschadigd. Dit is op te lossen door de vloer van een nieuwe laklaag te voorzien.
Een gietvloer is een gladde, egale vloer die geen vuil opneemt, in tegenstelling tot vloerbedekking. Hierdoor blijven vuil en stof op de vloer liggen. Bij strijklicht over de vloer oogt de vloer dan al snel vies. Een donkere vloer geeft daarbij meer contrast met stof dan een lichte vloer. Stof en vuil zijn wel makkelijk te verwijderen met een stofzuiger of droge vloerwisser.
Lees over Onderhoud van een giervloer.
Een gietvloer is uit meerdere lagen opgebouwd. Als de ondervloer onvoldoende vlak is, wordt deze eerst glad gemaakt met een egalisatielaag. Vervolgens kan hierop een schraaplaag aangebracht worden die zorgt voor een vloeistofdichte vloer. Hierop komt dan de gietvloer waarna deze wordt afgewerkt met een toplaag. Elke laag moet eerst droog zijn, voordat de volgende laag kan worden aangebracht. Uitgaande van een egalisatielaag, schraaplaag, gietvloer en twee afwerklagen, duurt het minimaal vijf dagen voordat de vloer droog is, afhankelijk van de omstandigheden en hoe snel het werk vordert. Het is daarom verstandig om er rekening mee te houden dat het aanbrengen van de vloer 1,5 tot 2 weken duurt. Niet iedereen kan zo lang zijn woning of de ruimte waar de gietvloer komt te liggen, niet gebruiken.
Een epoxy gietvloer is de hardste gietvloer, maar is niet geluiddempend. Een PU-gietvloer is zachter en veert heel licht mee, waardoor geluid enigszins wordt gedempt. Woont u in een appartement dan moet u er rekening mee houden dat een gietvloer niet aan de norm van 10 dBa geluidsreductie voldoet. Het kan zijn dat het dan nodig is om aanvullende maatregelen te nemen door een extra geluiddempende ondervloer te leggen. Ook een cementgebonden gietvloer en een troffelvloer hebben geen geluiddempende werking. Houd er rekening mee dat u met een dergelijke vloer last kunt hebben van loopgeluiden, zeker als u schoenen met harde zolen of hakken draagt.
Gietvloeren zijn harde vloeren. Dat maakt dat ze niet uitnodigend zijn voor kinderen om op de vloer te spelen. Ook voor volwassenen die graag op de vloer zitten, is een gietvloer niet comfortabel. Dit is te ondervangen door een vloerkleed te leggen op de plaats waar u graag op de vloer zit.
Een goede gietvloer is niet goedkoop. In vergelijking tot andere vloeren is het zelfs een dure vloer te noemen. U moet rekening houden met een prijs beginnend bij 60 euro, oplopend tot 120 euro per vierkante meter, waarbij de prijs ook nog eens afhankelijk is van het benodigde aantal vierkante meters. Hoe meer vierkante meters u nodig heeft, hoe lager de prijs. Zet u de prijs van een gietvloer af tegen de prijs van een pvc-vloer dan is een gietvloer bijna twee keer zo duur.
Een goede gietvloer gaat jarenlang mee, misschien wel 50 jaar. Gietvloeren zijn op dit moment erg in de mode en veel mensen gaan mee in deze trend. Veel mensen kiezen voor een industrieel interieur waarin een gietvloer goed past. Alleen, vindt u de gietvloer over 25 jaar ook nog steeds mooi? Zeker als u kiest voor een uitgesproken kleur, kan het zomaar zijn dat u na een paar jaar op uw vloer bent uitgekeken.
Een gietvloer is een aanwinst voor uw woning. Voordat u een gietvloer aanschaft, is het wel verstandig om u er van bewust te zijn dat een dergelijke vloer ook nadelen heeft. Daarom raden wij u aan om u, voordat u tot de aankoop over gaat, te laten adviseren door een vloerenspecialist. Hij kan samen met u kijken welke eisen en wensen u heeft en helpen bij het maken van de keuze voor een vloer.